Házi, gyúrt tészta - alaprecept
Hozzávalók 2 főre: 200 g finomliszt, 2 tojás

A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést fúrunk, és beleütjük a tojásokat. A lisztet apránként a tojásokhoz adagolva először villával, majd kézzel, az egészet sima felületű, puha cipóvá formáljuk, és alaposan átgyúrjuk.
A tésztalabdát nyirkos ruhával letakarva 20 percig pihentetjük, és vagy több darabban tésztagéppel, vagy pedig egyben, nyújtófával, vékony lappá/lapokká nyújtjuk.
Az elnyújtott tésztalapot feltekerjük, és borotvaéles késsel a szükséges szélességű csíkokra szeleteljük.
A teljesség igénye nélkül néhány tészta méret:
tagliolini 1-2 mm
fettuccine 3-5 mm
tagliatelle 4-10 mm
pappardelle 2-3 cm
cannelloni 7,5 x 12,5 cm

Néhány kedvenc, gyúrt tésztával sk. készített étel a Tarka Bárka és a Tavola In Piazza blogról:
Cjarsòns - carniai töltött tészta
Lasagne csapósügérrel és póréhagymával
Sáfrányos tőkehallal és vargányával töltött cannelloni
Tagliolini gyömbéres sütőtökszósszal és csíkos vénuszkagylóval