Padlizsános spagettitorta
2009. október 06. írta: piazza

Padlizsános spagettitorta

Apró változtatásokkal David Ruggerio Sapori di casa című, tradicionális szicíliai ételeket bemutató szakácskönyvéből.
Padlizsános spagettitorta
- Timballo di mulinciani e pasta
Hozzávalók:
  • 2 közepes padlizsán
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. + 1 dl extraszűz olívaolaj
  • diónyi vaj
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 450 g spagetti
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csipetnyi csípős pirospaprika
  • kb. 10-15 db közepes hámozott, kockára vágott paradicsom
  • 20-25 db fekete olívabogyó
  • frissen őrölt feketebors
  • 2 tk. oregánó
  • 10 nagy bazsalikomlevél
  • 50 g reszelt parmezán
  • 50 g reszelt pecorino romano
  • 50 g reszelt füstölt ricotta


A padlizsánokat hosszában kb. 0,5 cm vékonyra szeleteljük, besózzuk, és egy szűrőbe téve legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és összekeverjük 2 evőkanálnyi olívaolajjal.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
A padlizsánszeleteket bordázott aljú serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük, bekenjük a petrezselymes olívaolajjal, majd a szeleteket kissé egymásra csúsztatva, kibéleljük velük a tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson. (Az eredeti recept szerint a padlizsánokat bő olajban kellene kisütni, de szerintem nagyon elnehezítené az ételt, ezért döntöttem a bordázott aljú serpenyőben való elkészítés mellett.)
Az olajban kissé megpirítjuk a megtisztított, átört fokhagymgerezdeket (ha nagyon intenzív ízű, vágjuk félbe, picit pirítsuk meg az olajon, majd lelkiismeret-furdalás nélkül dobjuk ki a gerezdeket, mert sajnos nem mindenki rajong a fokhagymáért).
A fokhagymás olajhoz hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a csípős pirospaprikát, a zöldfűszereket, a sót és a borsot, majd közepes lángon kb. 30-40 percig főzzük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A spagettit kifőzzük, szinte még roppanósan leszűrjük, és összekeverjük a paradicsomszósszal, afélbevágott fekete olívabogyókkal és a sajtokkal, majd az egészet a padlizsánszeletekkel kibélelt tortaformába öntjük. A tetejét befedjük a megmaradt padlizsánszeletekkel, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és a már előmelegíett sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmagyarkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr7016312944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica 2009.10.06. 15:46:29

Köszi Gabah,hétvégén el is készitem.

vegavarázs 2009.10.06. 18:08:00

Ilyen tortát szívesen fogadnék a szülinapomon! :-)

Kata 2009.10.06. 20:42:14

Gabah, ezt hidegen vagy melegen eszitek? mert ha hidegen is jó, jó lenne nekem hétvégére.

Gabah 2009.10.07. 09:30:15

Nincs mit, Vicuska!Vegavaràzs, óvatosan szét lehet küldözgetni az ajándékozók körében a receptet, és lehet sóhajtozni, hogy "Óóóóóó, ha ezt nekem valaki szülinapomra elkészítenéééé....!" Biztos van egy jó barátnő, aki veszi a lapot! ;-)))Kata, mi melegen ettük, Ember egyébként sem hajlandó semmit hidegen megenni :-) Én persze kóstolgattam utána langyosan is, és rájöttem, hogy azon tésztaételek egyike ez, ami így, langyosan is, sőt, MÁSNAP IS! jó. Ahhoz, hogy ilyen legyen, szerintem egyetlen dolgot kell igazán eltalálni: a szósz mennyiségét. Nem könnyű, mert ha a tészta a sütés során magába szívja az összes paradicsomot, akkor az egész csak frissen jó. Valószínűleg azért van annyi zsiradék is a receptben, hogy a torta ne száradjon ki. Egyszer már készítettem hasonlót, gramignával, paradicsomos-borsós-húsos szósszal, és annál épp ez volt a bibi. Természetesen az is nagyon fontos, hogy jó minőségű, durumbúzából készült tésztával készüljön. A tojásos tészták ugyanis sokkal jobban magukba szívják a szószt, és sokszor össze is ragadnak.Szóval langyosan még szerintem jó, hidegen nem 100%.Na, most jó sokat segíettem. ;-)

vegavarázs 2009.10.09. 05:40:28

Remek terv, már csinálom is! :-)
süti beállítások módosítása