Ízpárosítások
2015. október 07. írta: piazza

Ízpárosítások

ceklaleves1

Alma és zeller, máj és hagyma, fehér húsú halak és citrom...mind, mind olyan ízpárosítások, amelyeket mindannyian ösztönösen, kisujjból vágunk, akadnak azonban olyan alapanyagok, amelyek némi fejtörést okoz(hat)nak. Találtam egy a témába vágó, egyszerű összefoglalót, ami minden konyhatündér számára hasznos lehet, íme:

original_1276-taste-buds

Forrás: http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/taste-buds/ - az eredeti nagy felbontású ábra ezen a linken elérhető

A fentiek tudományos vizsgálatok által igazolt, egyetemesen elfogadott, nagyszerűen működő ízpárosítások, amelyek figyelembe vételével minden étel készítése alkalmával biztosra mehetünk.

p.s. Ízpárosításokkal kapcsolatban használom még Niki Segnit La grammatica dei sapori című könyvét, és szívesen töltöm az időmet a https://www.foodpairing.com/en/home oldalon is - bár azt gondolom, a hétköznapi konyhához a fenti öt ábra ismerete bőven elég. (Haladóknak a Caren Page-Andrew Dornenburg páros The Flavor Bible és What You Drink With What You Eat című műveit érdemes beszerezni.)

sult padlizsan2

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmagyarkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9516313880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása