Sütőtökös fánkocskák
2012. február 13. írta: piazza

Sütőtökös fánkocskák

Éreztem ám, hogy a nagy fánkproject végére megtalálom az igazit!
Ez az a már-már klasszikusnak nevezhető recept, amit egyébként nem is a farsangi időszakban, hanem Halloween napján készítenek az újvilági szeleket az országba engedő olaszok.
Mivel a hozzávalókban semmi szezon- és hagyományidegen elem nincs, a farsangi aktualitásnak sincs akadálya.
Evviva!
Sütőtökös fánkocskák

Hozzávalók: 500 g sütőtök (tisztítva mérve, cikkekre vágva), 3 tojás, 120 g nádcukor, 8 g sütőpor, 250 g liszt, 2 kezeletlen narancs lereszelt héja, 1 narancs frissen facsart leve, fél vaníliarúd kikapart belseje, porcukor a szóráshoz, napraforgó olaj a sütéshez

A sütőtök szeleteket sütőpapírrral kibélelt tepsire helyezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tök megpuhul. Ezután félretesszük, és amikor kihűl, késes robotgéppel vagy botmixerrel az egészet pürésítjük..
Elektromos habverő segítségével a tojásokból és a cukorból világos habot verünk. Hozzáadjuk a vanília kikapart magocskáit, a narancslevet, a narancsok lereszelt héját, és a tökpürét, és néhány percig tovább verjük. Végül apránként belekanalazzuk a sütőporral átszitált lisztet is, és a masszát 10-15 percig állni hagyjuk.
Két kanál segítségével forró napraforgó olajba diónyi nagyságú gombócokat pottyantunk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A fánkokra még melegen porcukrot szitálunk, és ha közben nem kapkodta el a család, narancslekvárral tálaljuk.
Forrás: apró változtatásokkal millió helyen a világhálón.

A bejegyzés trackback címe:

https://olaszmagyarkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr2616313528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reni 2012.02.13. 10:44:57

a sütőtököt azóta is szeretem, úgyhogy ez biztos nagyon tetszene. sőt!

chriesi 2012.02.13. 11:04:31

ez biztosan isteni!

Gabah 2012.02.14. 06:55:39

Reni, azóta is mindig eszembe jutsz, amikor sütőtökkel van dolgom!Noe, örülök, hogy tetszik! Tényleg jó lett, egyetlen baja volt: nagyon hamar elfogyott :-)

Robert Nagy 2012.02.15. 08:45:30

Nagyon tetszik! Kollégáimnál lassan én leszek megint a soros sütivel - s sütőtököm is van még, szóval lehet ez lesz jövő héten ;) Hidegen is finom?

Gabah 2012.02.15. 11:54:49

Ó, ennek igazán örülök! :-)Igen, persze, finom hidegen is, de azért ne előző nap készítsd el! Pár órát, fél napot azonban biztos, hogy kibír. Én délelőtt készítettem és bár a felét még melegen elkapkodtuk, délután is nagyon finom volt. Remélem, ízleni fog!

Robert Nagy 2012.02.15. 12:32:03

Gondolom az sem gond, ha a massza sütés előtt mondjuk 3-4 órát áll? Hűtőben persze. Nem szoktam fánkféléket sütni ;) Esetleg készítek mellé Noémi csicsókás fánkjából is, az forrón, frissen kisütve nagyon finom volt. Meg egy céklásat. Aztán mindenki kedve szerint válogathat a kedvenc zöldségéből ;)

Gabah 2012.02.15. 20:32:59

Robi, ez nagyszerű ötlet! Már csak a zöld szín hiányzik... Mit szólnál egy a nagymama receptje alapján készült krumplis fánkhoz egy kis rukolával vagy kelkáposztával színesítve? ;-)A massza egyébként állhat 1-2 órát, a továbbiakért azonban nem kezeskedem, nem tudom, hogy viselkedik a sütőpor - khm, én sem vagyok egy nagy fánksütő, nem tudom, most mi szállt meg ;-) Ha tudok, persze, szívesen segítek!

dominika 2012.10.15. 16:25:46

isteni lett.koszonom

Anonymous 2012.10.16. 04:45:46

Dominika, igazán nincs mit! Örülök, hogy jól sikerült! :-)Gaba
süti beállítások módosítása