Könnyítettem a kecskesajt fagyin, csak hogy ne az egészet nekem kelljen megenni. ;-) Ember odavolt érte, pedig gyümölcsfagyi párti!
Kecskesajtos ricottafagyi fűszeres eperszósszal
Hozzávalók: a fagyihoz: 200 g ricotta, 200 g tejszín, 30 g krémes kecskesajt, 125 g joghurt, 3 ek. házi vaníliáscukor vagy ugyanennyi normál cukor és fél rúd vanília kikapaert magocskái (így intenzívebb lesz a vaníliaíz), fél biocitrom reszelt héja; a szószhoz: 250 g eper, 1 tk. rózsabors, 3 borókabogyó, 2 szegfűbors, egy csipetnyi só, 2 ek. méz, 1/2 citrom leve, néhány levél rozmaring nagyon apróra vágva, 1 dl víz, körömnyi gyömbér
Egy lábasban felmelegítettem a tejszínt, hozzáadtam a vaníliás cukrot (cukrot és vaníliamagokat), a lereszelt citromhéjat és a kecskesajtot, majd az egészet folyamtosan kevergetve, nagyona lacsony lángon addig melegítettem, amíg a sajt és a cukor teljesen elolvadt. Ekkor levettem a tűzről, hozzáadtam a joghurtot és a ricottát, az egészet botmixerrel simára turmixoltam, jól lehűtöttem, majd fagyigépbe töltöttem, ami elvégezte a maradék munkát.
A szószhoz a gyömbér kivételével az összes hozzávalót alacsony lángon kb. 15 percig főztem, majd kihalásztam belőle a borókabogyókat és a szegfűborsot (ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kis gézzacskóba pakolni ezeket a fűszereket), reszeltem bele egy körömnyi friss gyömbért, és jól behűtöttem.
A rózsborsot szándékosan hagytam egészben, imádom szétrágcsálni....persze, nem mindenki...
A rózsborsot szándékosan hagytam egészben, imádom szétrágcsálni....persze, nem mindenki...