Nemrég elgondolkodtam azon, hogy miért nem írok tésztarecepteket. Miért is? Mert annyira hozzászoktam már, hogy szinte minden napra jut egy, hogy eszembe sem jutott, az, hogy ez másnak problémát jelenthet. (Vakvarjú szindróma.) Legutóbb, mikor otthon voltunk egyik barátnőm tágra nyílt szemekkel hallgatta, amikor arról meséltem, hogy mi hetente kb. hétszer eszünk tésztát. Nem a mennyiségen/gyakoriságon lepődött meg, hanem inkább azon, hogy hogy lehet annyiféle szószt készíteni. Pedig azt gondoltam, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga! Csupán fantázia kérdése, na meg persze a hangulaté. Őszintén szólva, általában csak valami egyszerűt találok ki, kifinomultabb, időigényes elkészítést kívánó tésztaételek, csak különleges alkalmakkor, ünnepekkor kerülnek az asztalra, úgy, mint ahogyan az általam gyúrt tészta is. ( Ja, és az esetek 90%-ában nem tervezek előre. Kinyitom a hűtőt, és annak alapján kezdek neki a főzésnek, amit éppen találok benne.)
Azt ötlöttem ki, tehát, hogy leírom ide az általam elkészített tészták receptjét, hátha valakinek hasznos lesz. Nem ígérek minden napra egy tésztát, de azért igyekezni fogok...
Kapribogyós-tonhalas tészta
- Gomiti rigati con tonno e capperi
Hozzávalók:
- 400 g durumtészta (lehetőleg lyukas)
- 400 g hámozott paradicsom
- 2 doboz tonhalkoznerv olívaolajban (van amikor az egyiket olaj nélkülivel helyettesítem)
- 16 db zöld olívabogyó
- 1,5 ek. kapribogyó
- egy csokor petrezselyemzöld
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- csípőspaprika
Az olívaolajon pirítsuk meg a lereszelt fokhagymát, adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, dobjunk bele egy kis darab csípőspaprikát, majd közepes lángon sűrítsük be a szószunkat. Ezalatt a tonhalkonzervről csöpögtessük le a fölösleges olajat, az olívabogyót vágjuk négyfelé, a capribogyót és a petrezselyemzöldet egészen apróra, majd amikor a paradicsom elérte a kívánt sűrűséget, tegyük bele a maradék hozzávalókat, és főzzük együtt még kb. 5 percig. Közben a tésztát lobogó sós vízbe dobjuk, "al dente" leszűrjük, összekeverjük a szósszal, és azonnal tálaljuk. (Emberemnek mániája a sajt. Mindenre rak! A halas tésztára is, pedig szerintem oda nem való..no, való, nem való, mindegy, ízlések és pofonok különbözőek.)